VEGAN

Emblema calitatii produselor vegane si vegetariene

V-Label este un simbol inregistrat si recunoscut international, dedicat etichetarii produselor si serviciilor vegane si vegetariene. Pentru consumatori este cel mai simplu si de incredere ghid in alegerea produselor.
Inregistrarea legala a V-Label s-a realizat in 1996, fiind folosit de-a lungul anilor pe nenumarate produse de la marci apartinand unor mici afaceri de familie pana la cele apartinand celor mai mari lanturi de supermarketuri din Europa.
In prezent V-Label este cel mai utilizat simbol vegetarian si vegan la nivel mondial.
Desi aparent simplu, utilizarea V-Label pe un produs certifica respectarea unor serii de reguli stricte, conditii, norme si multe alte cerinte de calitate.

Dieta Vegana
Dieta vegana este o forma stricta de vegetarianism, caracterizata prin evitarea totala a produselor de origine animala. Veganii nu consuma niciun fel de carne, fructe de mare, produse lactate, oua sau orice alt produs animal, cum ar fi miere sau gelatina.
O dieta vegana echilibrata este formata din alimente pe baza de plante, inclusiv fructe, legume, leguminoase, nuci, seminte si cereale.
O dieta vegana corecta ofera multe beneficii pentru sanatate, dar pentru a evita deficientele nutritionale aceasta trebuie planificata cu mult mai multa atentie si cunostinte decat cea omnivora.

Contributia nucilor, alunelor si semintelor in dieta vegana
Includerea nucilor, alunelor si semintelor intr-o dieta vegana ofera baza unui model alimentar bine echilibrat si gustos in acelasi timp.
Nucile furnizeaza intr-o dieta vegana nutrienti esentiali pentru a preveni deficientele si unilateralitatea, imbogatind in acelasi timp aroma si varietatea gustului.
Unul din elementele pentru care veganii trebuie sa faca alegeri inteligente este zincul, deoarece cele mai mari cantitati se gasesc in mod natural in produsele de origine animala, cum ar fi carnea si branza. Din nou nucile, in special cele braziliene si cele de pin pot oferi un aport important de zinc.
Calciul poate fi obtinut din alimente precum migdale, fistic, alune si diverse nuci.
Fierul este mai greu de obtinut din alimente pe baza de plante, insa combinatia cu fructe si legume bogate in vitamin C, ajuta la absorbtia fierului din caju, migdale, fistic sau alune.