FARA GLUTEN

Atentie la simbolul “spicul taiat”!
Simbolul “spicul taiat” este cea mai rapida si usoara modalitate de a identifica alimentele care nu contin gluten.
Produsele purtand acest simbol au trecut toate testele cuprinse in procesul de certificare si sunt alimente sigure pentru o dieta fara gluten.

Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale precum graul, secara si orzul.
Glutenul este singura proteina din alimente pe care organismul nu o poate digera. Important in panificatie pentru ca ofera elasticitatea produselor coapte, moleculele indestructibile ale glutenului pot provoca insa inflamatii intestinale persoanelor cu boala celiaca (potrivit Clinicii Mayo).

Ce este boala celiaca?
Persoanele cu boala celiaca nu pot tolera glutenul, nici macar in cantitati mici. Doar 50 de mg de proteina sunt suficiente pentru a provoca probleme prin declansarea unui raspuns imunitar care dauneaza mucoasei intestinului subtire.
Aceasta poate interfera cu absorbtia nutrientilor si poate duce la alte probleme de sanatate precum osteoporoza, infertilitatea, leziunea nervilor si convulsii.
O afectiune conexa numita sensibilitate la gluten non-celiaca poate genera simptome similare, dar fara afectarea intestinala.
(https://www.health.harvard.edu/blog/going-gluten-free-just-because-heres-what-you-need-to-know-201302205916)

Dieta fara Gluten
“O dieta fara gluten este esentiala pentru persoanele cu boala celiaca si pentru cele cu sensibilitate non-celiaca la gluten. Dieta este singurul tratament pentru aceste afectiuni .” (dietetician Lori Chong pentru Live Science)
O alimentatie fara gluten ii poate ajuta de asemenea pe cei care sufera de sindrom de colon iritabil, impreuna cu aportul scazut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli. (https://www.livescience.com/53061-gluten-free-diet-facts.html)
Contributia nucilor, alunelor si semintelor in dieta fara gluten
Ca in orice dieta, este important pentru cei care urmeaza dieta fara guten sa primeasca un aport echilibrat de nutrienti. Dintre sursele vegetariene de proteine, care ofera organismului aminoacizii de care are nevoie, primele pe lista sunt nucile, urmate de seminte, tofu, fasole si leguminoase. De asemenea, o multime de grasimi polinesaturate si mononesaturate sanatoase pentru inima se pot gasi in seminte, nuci, avocado, ulei de masline.(https://nuts.com/healthy-eating/gluten-free-diet)

FARA GLUTEN IN ROMANIA
Pentru o informare corecta despre diagnosticarea bolii celiace, legislatie, certificari sau proiecte si evenimente nationale va invitam sa vizitati website-ul Asociatiei Romane pentru Intoleranta la Gluten: www.arig.ro